Door Mariëtte Bijl – Sr. Adviseur Steffens & Partners
Werkstress en disbalans
Volgens TNO en CBS ervaart 17%- 1,3 miljoen werknemers – in Nederland burn-out klachten. En 37% valt hierdoor uit. Dit kost jaarlijks 3,1 miljard euro. Sturen op het tegengaan van uitval en werkstress is al lastig, maar corona brengt ook nog eens een compleet veranderde werk- en leefsituatie met zich mee. Gewoontedieren als we zijn, vergt het veel van ons aanpassingsvermogen. Controle weg, collega’s ver weg, weinig sturing, te veel autonomie, te weinig aandacht, de rem op harder doorwerken weg, focus ver te zoeken… uitval door werkstress en disbalans liggen op de loer.
Van brand blussen naar een blijvend werkkader
Virtueel werken is niet nieuw, maar voor veel leidinggevenden was het een eerste: door corona de brand blussen, het contact herstellen en met je mensen pionieren. Nu we gewend zijn en thuiswerken mainstream is geworden, hebben we een blijvend werkkader nodig. Met name binnen de publieke sector is gedeeltelijk thuiswerken een blijvertje, want kostenbesparend. Het thuiswerken vergt echter een ander soort stuurmanskunst en maakt leiderschap meer expliciet.
Vijf target acties om op te sturen: wat houdt werkstress binnen je team beheersbaar?
1. Geef aandacht en maak je zichtbaar
We missen het praatje, de kantoorgrappen, de mimiek, het oogcontact waarmee je elkaar begrijpt zonder woorden. Dus maak jezelf zichtbaar en doe wel dat persoonlijke belletje, wel dat video contact, vraag of het persoonlijk ook goed gaat. Met volle aandacht, even sparren en prijzen voor het doorzetten. Waardering is een natuurlijke behoefte. Verdiep je als leidinggevende in je medewerker en vraag expliciet naar de persoonlijke situatie. Lichaamstaal is lastig te lezen op een scherm, maar observeer aandachtig of iemand nog goed in zijn vel zit.
2. Een virtueel team is geen eenheidsworst, neem dit mee in taakverdeling
Je virtuele team is geen eenheidsworst. Uit onderzoek van het Nederlands Instituut voor Psychologen bleek al, dat niet iedereen geschikt is om virtueel te werken. Mensen die normaliter heel bewust omgaan met het aanpassen aan omstandigheden en dit ook uiten, komen er beter uit dan introverte mensen die moeite hebben om sturing te geven aan hun eigen werk. Of mensen die zichzelf te veel druk opleggen (toxic productivity), omdat het voelt alsof ze niet genoeg productief zijn thuis. Signaleer dat niet iedereen even goed scoort op thuiswerken en neem dit mee in taakverdeling.
3. Benadruk gezamenlijke doelen en formaliseer virtueel teamwork
Benadruk de gezamenlijke doelen nog eens extra en formaliseer het virtuele teamwork in een werkkader. Spreek verwachtingen en gezamenlijke doelstellingen nog eens expliciet uit. Waar willen we in deze organisatie ook weer naar toe en wat houdt ons betrokken? Wat heeft iedereen nodig om dit te bereiken? De zingeving moet nog eens expliciet benadrukt als je virtueel werkt. Zo trek je de agenda’s weer gelijk.
4. Faciliteer een goede thuiswerkplek , met een gedeeld dashboard
Praktisch: naast een goede thuiswerkplek ter voorkoming van fysiek ongemak, is het ook nodig om iedereen te voorzien van de juiste tools en applicaties. Een gedeeld dashboard houdt een team bij de les. Waar is iedereen mee bezig en wat moeten we delen? Met overzicht komt het werk af. Dat biedt rust. En het scheelt vaak ook veel overbodig overleg.
5. Walk the talk
En ten slotte: houd een open maar realistische blik bij het sturen op afstand. Duidelijke focus neemt veel stress voor je team weg. Wees daarbij het voorbeeld en sta symbool voor de gewenste identiteit van je team. Walk the talk en maak dit tastbaar, ook al blijft het nog even virtueel.
Het is de Week van de Werkstress, dit jaar ligt de focus op werk in tijden van corona. Bronnen: SER TNO en CBS NIP
Steffens & Partners is in gesprek met nieuwe leiders van de toekomst. Hebben wij jou net gemist? Neem dan contact op. Bel 06 24 45 54 90. Mail: info@steffenspartners.nl of meld je hier.
Steffens & Partners werken al jarenlang met betrokkenheid en passie voor de (semi)publieke sector, waarbij we publieke en maatschappelijke organisaties helpen om hun veranderende opgave te realiseren. Dit doen we vanuit de netwerkgedachte. Met eigen vaste medewerkers, maar ook met een flexibele kerngroep van associates, (interim) managers en coaches. We selecteren onze kerngroep op basis van daadkracht, flexibiliteit, verandervermogen, daadkracht EN empathie.