Internationale Vrouwendag 2021
Vrouwen bekleden steeds meer mooie topposities waar ze het verschil maken. De tien vrouwelijke lijsttrekkers op weg naar de verkiezingen van 2021 spelen daarbij een sterke voortrekkersrol. Helaas is het kennelijk nog steeds nodig nadruk te leggen op het vrouw zijn. Terwijl de dames, net als hun mannelijke collega’s, liever de standpunten van hun partij willen verdedigen, hebben ze eerst te dealen met de hobbel die seksisme heet. En dat op een moment dat diversiteit, inclusie en vrouwelijk leiderschap hoog op de agenda moet staan.
Thuisfront en jurken
Bij politica wordt in de media eerst navraag gedaan hoe het thuisfront het vindt dat ze zoveel van huis zijn, of waar ze haar jurken koopt. Via social media volgt dan nog een bak met haatdragende of bedreigende baggerberichten. Sigrid Kaag is zo’n vrouw die sterk scoort en daarom ook veel onder vuur ligt. Hoe reageer je dan als vrouw? Niet adresseren staat gelijk aan het negeren van de grote roze olifant in de kamer, wel adresseren maakt je een zeurpiet met haar op de tanden. Nederland lijkt heel liberaal, maar de zinloze energie die we moeten steken in het bevechten van stereotyperingen helpt niet.
Emancipatiemonitor
Volgens de Emancipatiemonitor[1] van het CBS over 2020 groeit het aandeel vrouwen binnen de overheid als topambtenaar. Traditioneel is de vrouw redelijk goed vertegenwoordigd binnen de overheid, ruim een derde is vrouw. Het bedrijfsleven loopt achter, hier komt als het goed is een vrouwenquotum voor komend jaar. Bij beursgenoteerde bedrijven moet straks ook minstens een derde vrouw zijn. Op Europees niveau scoren vrouwelijke managers nog laag, slechts 34% van de Europese managers is vrouw. Nederland scoort het op één na laagst met 26% vrouwelijke managers. Nederlandse vrouwen hebben daarbij een sterke parttime werk traditie. Maar er is juist behoefte aan meer invloedrijke diversiteit op de werkvloer. Het leidt tot verbetering in performance, uitgebalanceerde besluitvorming, ruimte voor innovatie en betere klantbediening. En o ja, het behoud van talentvolle vrouwen. Juist nu in crisistijd, waarin we gedwongen worden snel te handelen en in te spelen op veranderende behoeften.
Covid-19 en vrouwelijk leiderschap
Als de roep om sociale rechtvaardigheid groot is, dan doen vrouwelijk leiderschap en diversiteit er nog meer toe. Volgens United Nations Women[2] stonden het afgelopen corona crisisjaar in veel landen de vrouwen in de frontlinie ter bestrijding van het virus. Als zorgers, maar ook als leiders. Uit de lessons learned van verschillende landen bleek, dat vrouwen een ander perspectief, andere vaardigheden en andere inzichten bij de besluitvorming aanbrachten. De leiderschapsstijl van een Merkel in Duitsland, Ardern in Nieuw Zeeland of Frederiksen in Denemarken tijdens de pandemie was gericht op het collectief en samenwerking. Zij leiden stuk voor stuk met daadkracht, maar ook met empathie.
Vrouwen leiden net zo goed, maar vaak niet zichtbaar
De vraag is niet of een vrouw net zo goed kan leiden als een man. Vrouwen doen al eeuwen niet anders als het voor de gemeenschap noodzakelijk is. Maar vaak is het niet zichtbaar. Er is geen echte blueprint voor vrouwelijk leiderschap, we pionieren en het veld ligt nog open. De neiging bestaat echter, om de ingesleten paden van mannelijk leiderschap te volgen. Daarmee onderwerp je je aan een oude traditionele gevestigde norm. Het doet diversiteit en inclusie geen goed. Juist niet, wordt geen kloon. Voor vrouwelijk leiderschap zijn er nog geen ingesleten richtlijnen, dat is winst. Blijf vooral jezelf, gebruik je kwaliteiten en laat jezelf zien. Als vrouw en als mens.
Steffens & Partners gaat het gesprek aan met nieuwe leiders van de toekomst. Hebben wij jou net gemist? Neem dan contact op. Bel 06 24 45 54 90. Mail: info@steffenspartners.nl of meld je hier.
Redactie: M.N. Bijl – Steffens & Partners
[1] Emancipatiemonitor 2020 (cbs.nl)
[2] COVID-19 and women’s leadership: From an effective response to building back better | Digital library: Publications | UN Women – Headquarters